divendres, 4 de novembre de 2011

Els cinqués som notícia

Contingut d'un artícle del diari Información publicat el dia 4/11/2011El text i les fotografies són del diari Información

"Amb gust per aprendre

Alumnes de vuit col · legis d'Elx van gaudir ahir d'una jornada molt especial en companyia de quatre prestigiosos cuiners del municipi.
JM Grau

Quatre primers espases de la cuina que s'elabora a Elx van contribuir ahir a que centenars d'escolars comprenguessin i assimilessin la importància d'una bona alimentació, així com a diferenciar els diferents gustos i valorar els diferents aliments.
Els xefs Susi Díaz (La Finca), Ana Santoyo (Misteri d'Anna), Odón Martínez (El Granaíno) i José Antonio Galera (El antojitos) van deixar per unes hores el seu escenari natural, la cuina, i es van traslladar fins a un espai poc habitual per parlar de gastronomia: el pavelló esportiu Esperanza Lag, on els esperaven aproximadament 500 xiquets i xiquetes, clients molt exigents a l'hora de seure a la taula.
Els petits, vestits amb el típic barret de cuiner, van assistir durant pràcticament dues hores a les explicacions dels diferents experts que, de forma divertida, tractaven d'aclarir conceptes senzills, com, per exemple, que no hi ha aliments bons ni dolents, o que no cal ingerir sempre el mateix, ni abusar del que més agrada.
Per fer més suportable la jornada, que es va concentrar entre les 10 i les 12 hores, en una secció de la pista esportiva coberta, els improvisats docents gastronòmics van introduir projeccions visuals i també van poder comptar amb animació musical. L'objectiu és que, en reunir a tants petits, aquests no es distraguessin i, almenys, es portaren algunes idees clares a casa al final de l'experiència gustativa, però també olfactiva i sonora.
A més dels coneixements teòrics, els petits, tots de 5é de Primària, van rebre una bossa amb aigua, oli i una sèrie de terrines, on des dels restaurants que van impulsar aquesta iniciativa, els havien preparat petites creacions basades en els cinc gustos bàsics: àcid, amarg, dolç, salat i umami. Els alumnes van anar provant les degustacions una rere l'altra en funció de les indicacions dels cuiners.
El regidor d'Educació, Daniel McEvoy, també va estar present a l'acte i ha recordat que les empreses que presten servei de menjador als col·legis d'Elx compten amb un equip de nutricionistes per oferir una dieta equilibrada a tots els comensals. L'edil va mostrar també el seu desig que aquesta experiència es pugui repetir l'any que ve, en el mateix lloc i potser amb més nombre d'assistents.

Aprendre i divertir-se.
Els centres que van participar van ser el col·legi Miguel de Cervantes, El Palmerar, Salesians, Candalix, Francesc Cantó, Mediterrani i Sant Antoni, de la pedania de la Foia. Els seus alumnes es van involucrar, es van divertir i conèixer millor alguns ingredients i productes del camp.
Cada cap de cuina es va anar alternant i va exercir de mestre de cerimònies per introduir, de manera entenedora i divertida, alguns aspectes de l'alimentació. Això no va evitar que haguessin d'incentivar de tant en quan als petits perquè no es distraguessin.
En definitiva, el missatge principal que els quatre van llançar va ser que havia de variar l'alimentació perquè, d'aquesta manera, es poden trobar més coses que siguin agradables i saludables per al cos. En resum, es va subratllar que el menjar ha de ser nutritiu i agradable perquè d'aquesta manera s'estimula la gana, la qual cosa fa sentir-nos bé.
Aquesta iniciativa, impulsada per Euro-Toques, una associació internacional de cuiners d'Europa, es porta a terme des de fa anys en diferents col·legis d'Elx. La diferència, però, ha estat en que fins ara, cada cuiner anava a un col·legi concret per donar aquesta peculiar classe. Ahir, en canvi, es va optar per reunir als alumnes i als experts de la cuina en un mateix espai i amb una posada en escena més vistosa i festiva.
L'activitat d'ahir es va dur a terme expressament per fer-la coincidir amb el Dia del Gust i del Producte, que se celebra simultàniament en altres països que també duen a terme iniciatives semblants amb escolars"

Podeu accedir directament a les pàgines del periòdic on es troba la notícia: http://ocio.diarioinformacion.com/gastronomia/noticias/nws-36441-con-gusto-aprender.html
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada